x3 − 16x | ||
1. Ułamek algebraiczny | , gdzie x ∊ R − {4}. Jaką ma postać po skróceniu ? | |
x−4 |
x+1 | ||
a) | ||
x3 − x |
1 | ||
b) | ||
x (x+2)2 |
x | ||
c) | ||
x3 +x |
x−1 | ||
d) | ||
x (x−1)2 |
2x | ||
3. Wykres funkcji f(x)= | przesunięto wówczas o wektor = [−2,3]. Wówczas otrzymano : | |
x+1 |
2x | ||
a) g(x) = | −2 | |
x+3 |
2x+4 | ||
b) g(x) = | + 3 | |
x+3 |
2x | ||
c) g(x) = | + 3 | |
x−1 |
2(x+2) | ||
d) g(x) = | +3 | |
x−1 |
x | ||
4. Dziedziną funkcji wymiernej f(x) = | jest zbiór D. Z tego wynika, że : | |
x2−6x+9 |
(2a+1)x−5 | ||
5. Liczba 1 jest miejscem zerowy funkcji f(x) = | , jesli: | |
x+a |
x*( x − 4)*(x + 4) | ||
= | = x*(x + 4) | |
x − 4 |
(2 a + 1)*1 − 5 | |
= 0 ⇔ 2a + 1 − 5 = 0 ⇔ 2a = 4 | |
1 + a |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |