zapisz w postaci potęgi
Adaś: Wyrażenie 2√50−4√8 zapisz w postaci potęgi
20 maj 17:28
52: √50=√25*2
√8=√4*2
20 maj 17:29
eve: Są podane warianty odpowiedzi do wyboru:
A. 2 32
B. 2 12
C. 2−1
D.4 12
20 maj 17:33
eve: Miałam takie samo zadanie

ALE TEŻ NIE UMIEM ROZWIĄZAĆ
20 maj 17:34
52: √50=√25*2=5√2=5* 21/2 itd.
20 maj 17:36
Adaś: Dzięki eve zapomniałem dodać warianty odpowiedzić tzn która odpowiedź jest dobra?
20 maj 17:47
Janek191:
= 2 √25*2 − 4 √4*2 = 2*5*√2 − 4*2√2 = 10√2 − 8√2 = 2√2 =
= 21*20,5 = 21,5 = 232
20 maj 17:47
Adaś: dziękuje
20 maj 17:51