matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
mam takie zadanie i nie wiem za bardzo jak to rozwiązać
Michał:
: Dany jest ciąg −
3
4
n +7 a) oblicz a1 b)który wyraz ciągu jest równy 30? c)ile wyrazów tego ciągu jest dodatnich który wyraz ciągu jest równy 0
20 maj 17:26
52:
https://matematykaszkolna.pl/forum/293649.html
20 maj 17:32
Janek191:
3
a
n
= −
n + 7
4
3
a) a
1
= −
*1 + 7 = ...
4
3
b) −
n + 7 = 30
4
3
4
−
n = 23 / *(−
4
3
23*4
n = −
∉ ℕ
1
3
Nie ma takiego wyrazu.
3
c) −
n + 7 > 0
4
3
4
−
n > − 7 / *( −
)
4
3
28
n <
3
n = 9 Dziewięć wyrazów ciągu jest dodatnich.
3
d) −
n + 7 = 0
4
Nie ma takiego wyrazu.
20 maj 17:40