równanie
sama.słodycz: | | 1 | | 1 | | x2 − 2 | |
Rozwiąż równanie: |
| + |
| = |
| . |
| | x | | x+1 | | x2+x | |
20 maj 16:42
Janek191:
| 1 | | 1 | | x2 − 2 | |
| + |
| = |
| , x ≠ − 1 i x ≠ 0 |
| x | | x + 1 | | x2 + x | |
| x + 1 + x | | x2 − 2 | |
| = |
| |
| x*( x + 1) | | x2 + x | |
| 2 x + 1 | | x2 − 2 | |
| = |
| |
| x2 + x | | x2 + x | |
2 x + 1 = x
2 − 2
x
2 − 2 x − 3 = 0
( x − 3)*( x + 1) = 0
x = 3
====
20 maj 17:06
Paulina: 1 1 x2 − 2
+
=
, x ≠ − 1 i x ≠ 0
x x + 1 x2 + x
x + 1 + x x2 − 2
=
x*( x + 1) x2 + x
2 x + 1 x2 − 2
=
x2 + x x2 + x
2 x + 1 = x2 − 2
x2 − 2 x − 3 = 0
( x − 3)*( x + 1) = 0
x = 3
====
20 maj 17:20