matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcja homograficzna
sama.słodycz:
ax+2
Funkcja f jest funkcją homograficzną określoną wzorem f(x)=
. Znajdź wartości a i
b−x
b, wiedząc że dziedziną tej funkcji jest zbiór R−{1}, A miejscem zerowym liczba (−2). Dla obliczonych wartości a i b rozwiąż równanie f(x+1)=4.
20 maj 16:33
Janek191:
Df = ℛ \ { 1} b = 1
a x + 2
f(x) =
= 0 dla x = − 2
1 − x
więc
− 2a + 2
= 0
1 − (−2)
− 2a + 2 = 0 a = 1
x + 2
f(x) =
1 − x
===============
x + 3
f(x + 1) =
= 4
− x
x + 3 = − 4 x 5 x = − 3
3
x = −
5
==========
20 maj 17:15