Pomocy to na jutro
karol: 1.dziedzina funkcji
2.punkty przecięcia wykresu z osiami układu współrzędnych
3.określić szczególne własności funkcji (parzystość, okresowość)
4.wyznaczyć punkty nieciągłości wykresu
5.wyznaczyć granicę funkcji na końcach przedziału jej okresowości
6. wyznaczyć asymptoty funkcji
7. wyznaczyć przedziały monotoniczności i ekstrema
8. wyznaczyć przedziały wypukłości oraz PP
20 maj 16:27
karol: D={x∊R:x nie jest −4,4}
3. Nie wiem
4. Nie jest ciągłą w −4i 4
20 maj 19:56
J:
2) źle ... nie przecina osi OX ( brak miejsc zerowych)
| | e | |
3) f(−x) = |
| = f(x) ... funkcja parzysta |
| | 16 − (−x)2 | |
4) asymptoty pionowe: x = 4 oraz x = −4
20 maj 20:00
karol: 5. Lim x→∞+=0
limx→∞−=0
20 maj 20:06
J:
5) dobrze ... asymptota pozioma: y = 0
teraz licz pochodną
20 maj 20:09
karol: | | 2ex | |
6. Nie wiem7. F'(x)= |
| 2 |
| | x2−16 | |
| 2ex | |
| 2<0. (−∞,−4) (−4,0) |
| x2−16 | |
| 2ex | |
| 2>0. (0,4). (4,∞) |
| x2−16 | |
ale jak to zapisać kiedy jest rosnąca a kiedy malejąca?
20 maj 20:27
20 maj 20:30
J:
dobrze .... co do zapisu napisz: f(x) ↗ dla ... f(x)↘ dla ...
20 maj 20:34
karol: | | 2e(3x2+16) | |
F''(x)=− |
| |
| | (x2−16)3 | |
ale jak teraz te wypukłość i wklęsłości z takiej pochodnej ?
20 maj 20:39
J:
badasz jej znak ... zauważ,że licznik jest zawsze dodatni
20 maj 20:41
karol: | | 1 | |
Czyli bierzemy coś takiego ? − |
| >0 |
| | (x2−16)3 | |
20 maj 20:43
J:
wystarczybadać znak : g(x) = (x2 − 16)3
20 maj 20:45
karol: >0. (4,∞)(−∞,−4) wypukła
<0 (−4,4) wklęsła
a ten punkt przecięcia to jak ?
20 maj 20:52
J:
PP .. to punkt przegięcia ... ta funkcja nie posiada , bo f"(x) ≠ 0
20 maj 20:54
karol: Wielkie dzięki za pomoc
20 maj 20:55