matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyznaczanie pochodnej
sznycel:
mam problem z wyznaczeniem pochodnej. tzn wychodzi mi nieciekawy wynik i nie jestem pewna czy jest prawidłowy.
x
2
f(x) =
4−x
f'(x) = ?
20 maj 15:51
J:
2x(4−x) − x
2
*(−1)
f'(x) =
= ... uprządkuj
(4−x)
2
20 maj 15:53
sznycel:
dzięki
20 maj 15:54