dziedzina funkcji
marta: 1.dziedzina funkcji
2.punkty przecięcia wykresu z osiami układu współrzędnych
3.określić szczególne własności funkcji (parzystość, okresowość)
4.wyznaczyć punkty nieciągłości wykresu
5.wyznaczyć granicę funkcji na końcach przedziału jej okresowości
6. wyznaczyć asymptoty funkcji
7. wyznaczyć przedziały monotoniczności i ekstrema
8. wyznaczyć przedziały wypukłości oraz PP
20 maj 15:10
marta: 1. D=R/{0]
| | −1 | |
2. OX=(3√ |
| ,0) OY brak bo x≠0 |
| | 4 | |
3.f nie określona pod względem parzystości
4.brak punktów ciągłości
20 maj 15:11
J:
Co od siebie ?
20 maj 15:11
J:
4) jest nieciągła w x = 0
20 maj 15:14
marta: 5 nie wiem
6. pionowa x=a, a=0 nie należy do D
chyba brak asymptoty poziomej ale nie jestem pewna
niewiem jak ukośną policzyć
20 maj 15:21
J:
5) limx→0+ = + ∞
limx→0− = − ∞
limx→+∞ = + ∞
limx→−∞ = + ∞
6)
asymptota pionowa x = 0
brak poziomych i ukośnych
7) licz pochodną
20 maj 15:25
marta: f'(x)>0
x>0
f'(x)>0 dla x∊(−
∞,0), x∊(0,+
∞) i w tedy rośnie
f'(x)<0 nie wiem
20 maj 15:34
J:
| | 1 | |
źle pochodna .. skąd: − |
| ? |
| | 2x | |
20 maj 15:35
marta: | | −1 | |
masz racje. f(x)= |
| +8x |
| | x2 | |
20 maj 15:40
J:
teraz f'(x) = 0
20 maj 15:40
marta: x=12
20 maj 15:46
J:
| | 1 | |
OK. czy pochodna zmienia znak w x = |
| ? |
| | 2 | |
20 maj 15:47
marta: zmienia i trzeba liczyć teraz min lokalne i max lokalne
20 maj 15:52
marta: tutaj tylko będzie min lokalne równe3
20 maj 15:54
J:
| | 1 | |
jest tylko jedno eksteremum w punkcie: x = |
| ( minimum ) |
| | 2 | |
20 maj 15:54
marta: | | 2 | |
f''(x)=8− |
| Df''=Df'=Df |
| | x3 | |
20 maj 16:00
marta: x<
3√4
dla x∊(0,
3√4) f jest wklęsła
dla x∊(
3√4,+
∞) f jest wypukła
20 maj 16:08
20 maj 16:12
ola: 

?
20 maj 19:50