prosiłbym o szybką odpowiedź, dziekuję !
misiekmin: oblicz równanie w zbiorze liczb zespolonych:
z4+3z2−4=0
20 maj 11:05
J:
podstaw : z2 = t
20 maj 11:06
misiekmin: podstawiam i nie wiem co mam zrobić po tym jak wyjdzie mi t1 i t2, bo jeden z nich wynosci −4,
a
nie moge tego pierwiastkować bo już jestem w rzeczywistych... a mam miec przecież 4 wyniki ?
20 maj 11:10
J:
napisałeś w zbiorze liczb zespolonych
20 maj 11:11
irena_1:
z
4+3z
2−4=0
Δ=9+16=25
| | −3−5 | | −3+5 | |
z2= |
| =−4 lub z2= |
| =1 |
| | 2 | | 2 | |
z=a+bi
z
2=a
2−b
2+2abi
1)
z
2=−4:
a
2−b
2=−4 i 2ab=0
a=0 i (b=2 lub b=−2)
z
1=2i lub z
2=−2i
2)
z
2=1
a
2−b
2=1 i 2ab=0
b=0 i (a=1 lub a=−1)
z
3=1 lub z
4=−1
20 maj 11:16
misiekmin: dziekuję, nie byłem pewny z tym 2i v−2i
20 maj 11:34