matma trudne :(
karolina: Rozważ czterocyfrowe liczby utworzone z cyfr nieparzystych.
ile jest ttakich liczb ze:
a) wszystkie cyfry są różne
b) cyfra 1 występuje w takiej liczbie Ci najmniej raz?
Proszę o pomoc
20 maj 10:38
J:
a) = 5*4*3*2
| | | | | | | | | | | |
b) = | *4*3*2 + | *3*2*1 + | *2*1 + | *1 + | |
| | | | | | |
20 maj 10:43
pawel: W tym a= 5 razy cztery czy do potęgi czwartej?
20 maj 10:47
J:
iloczyn: 5*4*3*2
20 maj 10:50
pawel: A w b) to sa ułamki czy bez tych kresek?

sorry za tę trywialne pytania
20 maj 10:52
J:
| | | | n! | |
to są symbole Newtona: | = |
| |
| | | k!*(n−k)! | |
20 maj 10:54
Radek:
Bez kresek
20 maj 10:54
pawel: Dzięki wielkie
20 maj 10:57
karolina: Dziękuję ślicznie
20 maj 11:05
J:
| | | |
przepraszam .... liczby są czterocyfrowe, więcw b) wszędzie zmieńcie na | |
| | |
20 maj 11:08
J:
| | | | | | | | | |
poprawka do b) = | *3*2*1 + | *3*2 + | *1 + | |
| | | | | |
20 maj 11:10
J:
| | | | | | | | | |
jeszcze źle ... = | *4*3*2 + | *4*3 + | *4 + | |
| | | | | |
20 maj 11:17
karolina: Poprawione, dziekuje
20 maj 11:18