1 | ||
założenie: −1 < 1 − log4x < 1 ⇔ 2 > log4x > 0 ⇔ x ∊ ( | ,25) | |
4 |
1 − log4x | 1 − 2log4x | |||
S = | = | ( i założenie: x ≠ 1 ) | ||
1 − (1 −log4x) | log4x |
1 − 2log4x | 1 − 2log4x | ||
≤ 1 ⇔ | ≤ 0 ⇒ (1 − 2log4x)log4x ≤ 0 | ||
log4x | log4x |
1 | ||
podstawienie: t = log4x .... (1 − 2t)*t ≤ 0 ⇔ t < 0 lub t ≥ | ||
2 |
1 | ||
log4x < 0 ⇔ 4x < 1 ⇔ x < | ... nie spełnia założeń | |
4 |
1 | √10 | |||
log4x ≥ | ⇔ log4x ≥ log√10 ⇔ x ≥ | |||
2 | 4 |
1 | √10 | √10 | ||||
zatem: x ∊ < | ,25> i x ≠ 1 i x ≥ | ⇔ x ∊ < | ,1) U (1,25> | |||
4 | 4 | 4 |
1 − log4x | ||
miejsca zerowe: S = 0 ⇔ | = 0 ⇔ log4x = 1 | |
1 − (1 −log4x) |
5 | ||
⇔ 4x = 10 ⇔ x = | ||
2 |
1 | 1 | |||
powinno być: x ≠ | , a to jest już zagwarantowane w dziedzinie: D = ( | ,25) | ||
4 | 4 |
√10 | ||
w konsekwencji zmienia sie ostateczne rozwiazanie: x ∊ < | ,25> | |
4 |
√10 | ||
i jeszcze jedna poprawka: x ∊ < | ,25) .... przedział prawostronnie otwarty | |
4 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |