Równanie zespolone
żarw: z2−(−3+4i)=0. Proszę o pomoc/wskazówkę. Pozdrawiam
20 maj 00:35
Janek191:
z2 + 3 − 4 i = 0
z2 = 4 i − 3 = ( 1 + 2 i)2
więc
z = 1 + 2 i lub z = −1 − 2 i
======================
20 maj 00:42
Miska: Moża to rozwiązywać w ten sposób?
z2+3−4i=0 z=a+ib {a,b}∊R
(a+ib)2=−3+4i
a2−b2+2abi=−3+4i
więc
a2−b2=−3
2abi=4i → a=4/(2b)
a=4/(2b)
16/4b2−b2=−3
a=4/(2b)
4−b2=−3b2
a=4/(2b)
b=2 lub b=−2
a=1 lub a=−1
b=2 lub b=−2
Więc z=1+2i lub z=−1−2i
?
20 maj 00:53
ICSP: Misiu zapamiętaj tożsamość która zachodzi dla dowolnych rzeczywistych a,b :
a2 + b2 = √(a2 − b2)2+ 4a2b2
czyli z układu
a2 − b2 = x
2ab = y
łatwo możemy wyliczyć a2 + b2 = c
dodanie równań : a2 − b2 = x oraz a2 + b2 = c stronami daje nam a. Następnie b doliczamy z
równania 2ab = y
20 maj 01:02