pole
Eta: @
Benny
Oblicz pole trójkąta o bokach długości :
√5,
√13,
√26
19 maj 23:57
Benny: Benny?
20 maj 00:01
Radek:
Tw cosinusów
20 maj 00:01
Eta:
20 maj 00:02
Draghan: Jest przydatny wzorek na to, wzór Hermiony, czy coś takiego...
20 maj 00:03
Eta:
20 maj 00:04
Benny: Tak i tu na pewno trzeba z niego korzystać i zabić się w liczeniu
20 maj 00:05
Eta:
No
Benny? co tak długo liczysz
20 maj 00:05
Bogdan:
Przed chwilą poznałem na tym forum jupitala, a teraz Hermiona
20 maj 00:06
Eta:
Dobrze ,że nie "Heroiny"
20 maj 00:06
Radek:
Herona
20 maj 00:06
20 maj 00:06
Benny: Jakie liczę... myślę jak to można "ładnie" policzyć
20 maj 00:07
Draghan: Ech, zdemaskowali moją Hermionę... Jednak była facetem.
20 maj 00:08
Eta:
Jak długo zejdzie Ci na myśleniu?
Zdążę zrobić herbatkę?
20 maj 00:08
Benny: Jasne
20 maj 00:10
Eta:
Ok
20 maj 00:10
Eta:
No jak?
20 maj 00:16
Benny: | | 7 | |
Wyszło mi P= |
| jak się nie machnąłem w rachunkach. |
| | 2 | |
20 maj 00:19
Eta:
Pokaż te rachunki .........
20 maj 00:19
Radek:
Jakie rachunki, za prąd, gaz wodę ?
20 maj 00:21
Eta:
20 maj 00:22
Benny:

a=
√13
b=
√5
c=
√26
z tw. cosinusów liczę cosα
13=31−2*
√130*cosα
z jedynki wyznaczam sinusa
20 maj 00:22
Radek:
Mówiłem tw cosinusów
20 maj 00:23
Janek191:
h
2 + (
√26 − y)
2 = 5
y
2 + h
2 = 13 ⇒ h
2 = 13 − y
2
13 − y
2 + 26 − 2
√26 y + y
2 = 5
2
√26 y = 34
√26 y = 17
| | 289 | | 338 − 289 | | 49 | |
h2 = 13 − y2 = 13 − |
| = |
| = |
| |
| | 26 | | 26 | | 26 | |
20 maj 00:23
Bogdan:
To zadanie łatwo się rozwiązuje korzystając z materiału na poziomie drugiej klasy
gimnazjum, a więc bez angażowania trygonometrii
20 maj 00:24
Eta:
P= 10−6,5=3,5
20 maj 00:28
Bogdan:
20 maj 00:29
Eta:
20 maj 00:29
Benny: Eta jak tak możesz
20 maj 00:30
Radek:
Eta spojrzysz na zadania z drzewkiem ?
20 maj 00:30
Janek191:
20 maj 00:30
Eta:
20 maj 00:31
Bogdan:
Bo nie strzela się do muchy z armaty
20 maj 00:31
Benny: Za dużo wszystkiego uczą to się potem człowiek łapie najdłuższych rozwiązań "bo ja tak
potrafię"
20 maj 00:33
Benny: Dobranoc
20 maj 00:40
Eta:
Miłych snów
20 maj 00:40
kyrtap: Haj
20 maj 00:54