...
Phoebe Campbell: Sprawdź, czy ciąg (an) jest ciąg arytmetycznym, jeśli Sn = n2 − 4
Sn = n2 − 4
Sn − 1 = (n−1)2 − 4 = n2 − 2n − 3
an = Sn − Sn − 1 = n2 − 4 − n2 + 2n + 3 = 2n − 1
an + 1 = 2n + 1
an + 1 − an = 2n + 1 − 2n + 1 = 2
a1 = 1, a2 = 3, a3 = 5
a2 − a1 = a3 − a2
3 − 1 = 5 − 3
Wychodzi mi na to, że jest to ciąg arytmetyczny, ale autor twiedzi inaczej.
Dlaczego?
19 maj 22:51
vaultboy: Sn−Sn−1=n2−(n−1)2=(n−n+1)(n+n−1)=2n−1=an−1
r=2 a1=3
To jest ciąg arytmetyczny, czy jest opcja, że źle przepisałeś zadanie?
Na przykład jakby w zadaniu było an=n2−4 to wtedy nie byłby to ciąg arytmetyczny
19 maj 23:39
Phoebe Campbell:
Zadanie przepisałem dobrze.
Napisałeś, że Sn − Sn − 1 = an − 1, czemu tak?
Ja w podręczniku mam taki zapis: an = Sn − Sn − 1
19 maj 23:47
Eta:
an= Sn−Sn−1
19 maj 23:48
Phoebe Campbell: A Ty Eta widzisz co jest tutaj nie tak?
19 maj 23:49
Janek191:
Sn = n2 − 4
S1 = 12 − 4 = − 3 = a1
a1 = −3
S2 = 22 − 4 = 0 = a1 + a2 = − 3 + a2 ⇒
a2 = 3
S3 = 32 − 4 = 5
a1 + a2 + a3 = 5
− 3 + 3 + a3 = 5
a 3 = 5
zatem
a2 − a1 = 3 − (−3) = 6
a3 − a2 = 5 − 3 = 2
Ten ciąg nie jest arytmetyczny.
========================
19 maj 23:49
Bogdan:
Oblicz a1, a2, a3, a4 i sprawdź, czy tworzą te liczby ciąg arytmetyczny
19 maj 23:51
Eta:
19 maj 23:52
Phoebe Campbell:
Dzięki Janek191.
Wychodzi na to, że wyznaczyłem a1 z an = Sn − Sn − 1, który jest dla n > 1.
19 maj 23:52
Bogdan:
już policzone

Od którego wyrazu jest arytmetyczny?
19 maj 23:53
Phoebe Campbell: Arytmetyczny będzie od 2 wyrazu, bo od 2 wyrazu jest 3,5,7,... tak?
19 maj 23:56
Eta:
19 maj 23:57
vaultboy: "Zadanie przepisałem dobrze.
Napisałeś, że Sn − Sn − 1 = an − 1, czemu tak?"
Przepraszam niezmiernie za blefa
20 maj 00:37
Phoebe Campbell:
20 maj 00:41