ułamki algebraiczne
xxx: Czy moja odpowiedź jest prawidłowa czy to błąd w odpowiedzi?
Należy wykonać działania i podać konieczne założenia
| −4x + 12 | | x − 3 | |
| + |
| |
| x − 3 | | x + 2 | |
| | −3x2 − 2x + 33 | |
mi wychodzi |
| i założania x ≠ −2, x ≠ 3 |
| | (x + 2)(x − 3) | |
| | −3x − 11 | |
w odpowiedzi jest |
| założenia : x ≠ −2, x ≠ 3 (nie wiem w jaki sposób) |
| | x + 2 | |
jeśli mój wynik jest zły to dlaczego? i proszę was, nie każcie wpisywać mi obliczeń, bo to
trochę czasochłonne a ja mam sterte takich zadań i sporo nauki

z góry dziękuję
19 maj 21:12
olekturbo: x ≠ 3
x ≠ −2
−4x+12/x−3 + x−3/x+2 = (−4x+12)(x+2)/(x−3)(x+2) + (x−3)(x−3)/(x−3)(x+2) =
−4x2−8x+12x+24 + x2−6x+9 /(x−3)(x+2) = −3x2 −2x + 33 (x+2)(x−3)
19 maj 21:18
olekturbo: Δ 4 + 396 = 400
pierw z Δ = 20
x1 = 2 − 20 / −6 = −18/−6=3
x2 = 2+20/−6 = 22/6 = −11/3
−3(x−3)(x+11/3) / (x+2)(x−3) = −3(x+11/3)/(x+2) = −3x−11(x+2)
19 maj 21:20
olekturbo: reasumując, Ty podałeś wyniki w postaci ogólnej ax2+bx+c, natomiast Autor zadania w postaci
iloczynowej a(x−x1)(x−x2)
19 maj 21:21
PW: Nie, autor odpowiedzi uprościł ułamek dzieląc licznik i mianownik przez czynnik występujący i
tu i tam. Mimo takiego uproszczenia dziedzina pozostać musi taka jak w postaci początkowej
(mimo uproszczenia przez (x−3) w dalszym ciągu liczba 3 nie należy do dziedziny).
19 maj 21:36