pochodne
A: Wyznacz pochodna f(x). Dla jakich wartosci jest ona wieksza od 0, a dla jakivh mniejsza?
f(x)=(2x2)/(x2−9)
Wyszlo mi f'(x)= 36/(x2−9)2
f'(x)<0 dla x<0
I f'(x)>0 dla x>0
Dobrze?
19 maj 21:06
Benny: Źle policzona pochodna.
19 maj 21:17
A: A jak powinno byc?
19 maj 21:23
A: Ktos pomoze? Nie wiem gdzie mam blad
19 maj 21:43
reyg: | f(x) | | f'(x)*g(x)−f(x)*g'(x) | |
| = |
| |
| g(x) | | (g(x))2 | |
19 maj 21:48
19 maj 21:49
A: Liczylam tak i wyszedl mi powyzszy wynik.
19 maj 22:26
reyg: | | 4x*(x2−9)−2x*2x2 | | 4x3−4x2−36x | |
f'(x)= |
| = |
| |
| | (x2−9)2 | | (x2−9)2 | |
19 maj 22:30
Benny: @
reyg oczywiście w liczniku samo −36x, ponieważ trzecie potęgi się skracają
19 maj 22:36
reyg: o tak oczywiście, pomyłeczka, −36x, dzięki Benny za czujne oko
19 maj 22:40
Benny:
19 maj 23:03