Planimetria
wittehuis: W romb wpisano okrąg, którego promień ma długość 4 cm. Wiedząc, że sinus kąta ostrego rombu
jest równy 4/5, oblicz długość boku i długość przekątnych tego rombu.
Obliczyłem, że bok równa się 10 cm. Ale nie potrafię wyliczyć długości przekątnych.
Sporządziłem równanie:
e * f = 160 (ze wzoru na pole, znając wysokość i bok)
(12e)2 + (12f)2 = 100 (bo bok do kwadratu, z Pitagorasa)
Ale nie wiem co dalej.
19 maj 20:54
Eta:
z twierdzenia kosinusów:
e
2= a
2+a
2−2a
2*cosα ⇒ e= ........
f
2+e
2=4a
2 ⇒ f
2=4a
2−e
2 ⇒ f=......
dokończ rachunki ......
19 maj 21:03