Funkcja liniowa chyba
Bąbelciu: Prosta o równaniu y=a ma dokładnie jeden punkt wspólny z wykresem funkcji kwadratowej f(x)= x2
+ 6x − 10. Wynika stąd, że:
A. a=3
B. a = 0
C. a = −1
D. a = −3
Wiem, że prawidłowa jest odpowiedź C, ale kompletnie nie mam pomysłu na to zadanie.
Z resztą jak na każde inne z matmy...
19 maj 20:49
olekturbo: y = a wiec bedzie rownolegla. zeby miala jeden punkt musi przechodzic przez wierzcholek
paraboli
f(x) = −x2+6x−10 ( zle przepisales)
Δ= 36−40= −4
p = −b/2a= 3
q = −Δ/4a = 4/−4 = −1
y = a = q = −1
19 maj 20:54
Bąbelciu: Ok. Dziękuję bardzo!
Źle przepisałem, bo w tym informatorze wszystkie wzory są przekreślone i na dodatek jakąś
dziwną czcionką
19 maj 21:00
olekturbo:
19 maj 21:03