jaka jest laczna dllugosc krawedzi tego graniastoslupa?
Weronika: wysokość graniastosłupa o podstawie rownoległoboku jest równa 12 cm. Krawędzie podstawy mają
długości 8 cm i 10 cm. Jaka jest łączna długość krawędzi tego graniastosłupa? Ile cm
kwadratowych papieru nalezy użyć, aby skleic tą bryłe? na zakladki dodaj 100 cm do kwadratu
19 maj 20:16
Weronika: ktos pomoze?:(
19 maj 20:18
Mila:

1) Długość krawędzi:
S
k=4*a+4*b+4*H
Podstaw wartości do wzoru i oblicz
2) Powierzchnia :
ściany boczne
Masz 2 prostokąty o wymiarach:
8 i 12
dwa prostokąty o wymiarach :
10 i 12
3) Pola podstaw:
Nie masz w treści jaki ma być kąt ostry w tym równoległoboku?
19 maj 20:47
Weronika: Nie ma wlasnie podanego
19 maj 20:51
Mila:
To przyjmij, że podstawa jest prostokątem .
19 maj 21:43
Mila:
Albo równoległobokiem o kącie ostrym α=60o.
W której jestes klasie?
19 maj 21:45
Weronika: drugiej gim
19 maj 22:21
Mila:
To daj w podstawie jak poradziłam− prostokąt.
Obliczyłaś sumę krawędzi?
19 maj 23:02
Mila:

2) w podstawie równoległobok o kącie ostrym 60
o.
α=60
o
ΔAA'D− Δrównoboczny o boku 8.
P
ABCD=a*h=10*4
√3=40
√3
P
c=2*40
√3+2*10*12+2*8*12=80
√3+240+192≈432+80*1.7=432+136=568
568+100=668
668cm
2− powierzchnia papieru.
19 maj 23:11