matematykaszkolna.pl
Ekstrema funkcji. MAJA: Witam, mam problem ze zrozumieniem nastepujacego typu przykladu dotyczacego obliczania ekstremow lokalnych funkcji: y=|x2+x−2| Oto moje czesciowe rozwiazanie: zaczelam od wyznaczenia dziedziny : Df=R nastepnie od rozpisania funkcji, korzystajac z definicji wartosci bezwzglednej: f(x)= 1.x2+x−2 , gdzie x∊ (−∞,−2) U (1,∞) 2.−x2−x+2, gdzie x∊(−2,1) obliczam pochodne: f`(x)=1.2x+1 2.−2x−1 f`(x)=O ⇔x>−1/2, f`(x)>O⇔ x∊(−1/2,∞) f`(x)<O⇔x∊(−∞,−1/2) f(−1/2)=9/4 − maksimum lokalne Tak naprawde to nie wiem co mam zrobic z: f(x)= 1.x2+x−2 , gdzie x∊ (−∞,−2) U (1,∞) 2.−x2−x+2, gdzie x∊(−2,1) Nie jestem pewna czy takowy zapis jest poprawny i ogolnie nie rozumiem, w jaki sposob wyznaczyc ekstremum z wartosci bezwzglednej. Dodam, ze poza wyliczonym przeze mnie maksimum lokalnym powinno byc takze minimum lokalne f(1)=0 oraz f(−2)=O.Cazy moglabym prosic o pomoc w wyznaczeniu tych ekstremow i wytlumaczeniu zagadnienia?Dziekuje slicznie za odpowiedzemotka
5 gru 00:15
Rudy: rysunekDefinicja ekstremum lokalnego mówi że w otoczeniu funkcja nie przyjmuje wartości większych/mniejszych. Z wykresu widać że poza maksimum są dwa miejsca gdzie funkcja w otoczeniu przyjmuje wartości najmniejsze. Problem polega na tym że w tych punktach funkcja nie jest różniczkowalna, zatem nie ma pochodnej, czyli ta pochodna nie może być równa 0 (bo jej nie ma). Te punkty to jednak minima. Możesz po prostu wyznaczyć ich wartości podstawiając argumenty −2 i 1 do wzoru.
5 gru 00:39
MAJA: Czy ten zapis jest poprawny? f(x)= 1.x2+x−2 , gdzie x∊ (−∞,−2) U (1,∞) 2.−x2−x+2, gdzie x∊(−2,1) Na matematyce musimy wszystko robic po kolei, czy moglby mi pan napisac po kolei etapy dzieki ktorym moglabym dojsc do uzyskania akurat argumentow −2 i 1 a nie innych?Dziekuje z gory slicznie
5 gru 00:59
Olivia: f(x,y)=2x+3y
28 maj 13:40