matematykaszkolna.pl
jaka c: Witam. Kończę gimnazjum wiec mam przed sobą wybór szkoły ponadgimnazjalnej. Zastanawiam się nad mat−fiz i technikum informatycznym. Obie szkoły są na wysokim poziomie, wiec to kryterium jest spełnione w obydwu przypadkach emotka Dodam że w przyszłości chciałbym studiować na PW lub PWr na wydziale Air. Co wybralibyscie na moim miejscu? Proszę o jakieś ukierunkowanie i poważne potraktowanie mojego pytania emotka
19 maj 19:45
bezendu: Studiuję na PWr i takie wydziału jak Air to ja nie widziałem Ciekawe, ciekawe.. AiR to kierunek=automatyka i robotyka. I można studiować go na 3 wydziałach: elektroniki, mechanicznym, elektryczono−mechanicznym.
19 maj 19:49
bezendu: Opcję są dwie albo liceum mat−fiz, albo technikum elektroniczne, mechatroniczne.
19 maj 19:50
52: bezendu a nie czasem na takich wydziałach jak: −elektroniki −elektryczny −mechaniczny
19 maj 19:54
c: Oczywiście ze AiR emotka A ty co studiujesz? Więc po tech elektronicznym łatwiej jest się tam dostać niż po tech informatycznym, tak?
19 maj 19:54
bezendu: Racja, w5 to elektryczny a nie elektryczno−mechaniczny..
19 maj 19:55
bezendu: Jestem po technikum mechatronicznym, nie po informatycznym. Jedyne co przyda się po informatyce to umiejętność programowania, ale i tego można się nauczyć. Nie miałem w technikum, teraz z programowania obiektowego mam 5,5 za laboratorium. I to zależy co po tym air chcesz dokładnie robić ? Można podejść od strony elektroniki albo mechaniki. Jednak i tak polecam dobre liceum. Ja studiuję elektronikę.
19 maj 19:58
c: Dziękuję za odpowiedzi emotka Jest taki stereotyp, że technikum gorzej przygotuje ucznia do matury. Czy tak jest w rzeczywistości?
19 maj 20:02
bezendu: Więc po tech elektronicznym łatwiej jest się tam dostać niż po tech informatycznym, tak? Bzdura ! Czy dostaniesz się na studia decyduję matura, nikt nie patrzy na Twoje oceny i po jakiej szkole jesteś. To, że kończysz technikum elektroniczne może Ci pomóc podczas studiów, będziesz wiedzieć coś czego inni nie mieli w technikum. Radzę poczytać sylabusy uczelni, fora politechnik i tam się popytać, bo jak widać jeszcze nie wiesz dokładnie co chcesz robić i małe pojęcie masz emotka Także idź na to co Cię interesuję, zdaj maturę, a o studiach pomyśl poważnie po 18 roku życia emotka
19 maj 20:02
bezendu: Skąd Ty bierzesz te wypowiedzi... https://matematykaszkolna.pl/forum/254671.html Pierwszy semestr zdałem na samych 5 i dwie 5,5 miałem nawet. Nie uważam się gorszy dlatego, że kończyłem technikum, miałem lepsze oceny z matematyki od osób które są po liceum emotka
19 maj 20:05
kyrtap: jak myślisz że studia przygotują CIę do przyszłej pracy do się grubo mylisz
19 maj 20:05
c: W naszej szkole nauczyciele namawiają nas na lo, stąd biorę takie wypowiedzi emotka Mam jeszcze ostatnie pytanie emotka Gdy chodziłes do technikum zajęcia praktyczne były naprawdę "przekladaniem teorii na praktykę" czy "łączeniem obwodów na papierze"? Zdaje sobie sprawę że takie rzeczy w głównej mierze zależą indywidualnie od szkoły, ale chciałbym mieć jakieś ogólne informacje na ten temat emotka
19 maj 20:13
bezendu: Miałem zajęcia praktyczne, w sumie cała trzecia i czwarta klasa to już zajęcia praktyczne. Najpierw przez dwa lata było trochę teorii a potem już praktyka, w między czasie 2 tygodniowe praktyki zagraniczne emotka
19 maj 20:15
c: Bardzo dziękuję za odpowiedzi emotka Miłego wieczoru emotka
19 maj 20:17
bezendu: Dziękuję i wzajemnie.
19 maj 20:18