testt
Załam.: Witam, nie daję już rady. Próbuję 2 godziny, i nic nie mogę wymyślić... Chodzi o indukcje
matematyczną: Potrzebuje tylko wykazać, że prawa strona jest równa lewej.
Wymnożyłem wszystko i oczywiście się zgadza, tylko chodzi o to, żebym to jakoś w miarę
poskracał.
| | k*(k+1)*(k+2)*(3*k+5) | |
LEWA= |
| +(k+1)*(k+2)2 |
| | 6 | |
PRAWA = ((k+1)*(k+2)*(k+3)*(3*(k+1)+5))/6
19 maj 18:44
Załam.: Cholerka, chciałem tylko podglądc nacisnąc a wysłało mi się zadanie. Ale jeśli ktoś by jednak
to zobaczł, to proszę o pomoc.
19 maj 18:44
Saizou :
ale co chcesz pokazać ?
może napisz treść zadania
19 maj 18:46
Załam.: Chodzi mi tylko o to by pokazać, że lewa strona jest równa prawej. Ale nie chcę wszystkiego
wymnażać. Tylko tak trochę.
To znaczy... najlepiej przekształcić lewą stronę w prawą.
doszedłem do czegośtakiego i nie wiem co dalej
| k*(k+1)*(k+2)*(3*k+5) | | 6[(k+1)*(k+2)2] | |
| + |
| |
| 6 | | 6 | |
19 maj 18:51
Załam.: po wymnożeniu Lewa = Prawa. tylko ,że to jest strasznie dużo roboty. A zależy mi bardzo, żeby
udowodnić że lewa = prawa jak najszybciej
19 maj 18:52
Mila:
Napisz co miałeś wykazać.
19 maj 19:26
Załam.: Pisałem już...
wykaż, że prawa strona jest równoważna lewej.
Jeśli wymnoże wszystko to wychodzi mi
3k4 + 21k3+... = 3k4 + 21k3+...
więc ok.
Tylko nie chcę wszystkiego mnożyć. tylko to przekształcić jakoś by lewa była równa prawej.
19 maj 19:32
Załam.: | | n(n+1)*(n+2)*(3*n+5) | |
1*22+2*32+...+n(n*+1)2= |
| dla n należącego do naturalnych z |
| | 6 | |
wyłącznieniem 0
19 maj 19:33
Załam.: Bardzo proszę o pomoc.
19 maj 19:34
irena_1:
Dla n=1
L=1*2
2=4
L≠P
Coś jest nie tak
19 maj 19:43
Załam.: | | x x x x x | |
jej! zamiast 6 miało być 12. pod pierwiastkiem |
| |
| | 12 | |
19 maj 20:12
Mila:
| | k*(k+1)*(k+2)*(3*k+5) | |
L= |
| +(k+1)*(k+2)2 |
| | 12 | |
Taka lewa strona?
19 maj 20:26
Mila:
19 maj 20:31
Załam.: Mila, dokłądnie tak.
NIe umiem inaczej udowodnić, że są równe sobie niż wymnażając wszystko. Nie wiem jak skrócić,
co wyciągnąc przed nawias, co zrobić
19 maj 20:57
Mila:
Już piszę.
19 maj 21:00
Mila:
| | k*(3k+5) | |
L=(k+1)*(k+2)*[ |
| +(k+2)]= |
| | 12 | |
| | k*(3k+5)+12*(k+2) | |
=(k+1)*(k+2)* |
| = |
| | 12 | |
| | 3k2+5k+12k+24 | |
=(k+1)*(k+2)* |
| = |
| | 12 | |
| | 3k2+17k+24 | |
=(k+1)*(k+2)* |
| = licznik przedstawiam w postaci iloczynowej: |
| | 12 | |
Δ=289−288=1
| | −17−1 | | −17+1 | | 8 | |
k1= |
| =−3 lub k2= |
| =− |
| |
| | 6 | | 6 | | 3 | |
| | 8 | |
3k2+17k+24=3*(k+3)*(k+ |
| =(k+3)*(3k+8) |
| | 3 | |
| | (k+3)*(3k+8) | |
L=(k+1)*(k+2)* |
| = |
| | 12 | |
| | (k+1)*(k+2)*(k+3)*(3k+3+5) | |
= |
| = |
| | 12 | |
| | (k+1)*(k+2)*(k+3)*(3*(k+1)+5) | |
= |
| |
| | 12 | |
19 maj 21:10
Mila:
19 maj 23:33
Załam.: O kurde... Dziękuję Ci bardzo. Nie wiem jak na to wpadłaś. Ale, żeby delte liczyć to nie miałem
pojęcia ni Hu hu ...
Dziękuję.
20 maj 13:41
Załam.: Mila, możesz mi powiedzieć jak na to wpadłaś? Skąd? Skąd wiadomo co zrobić kiedy? Po prostu się
to widzi? Długo próbowałaś? Czy od razu wiadomo było jak to zrobić?
20 maj 13:42
Mila:
Trójmian kwadratowy przedstawiasz w postaci iloczynowej, to jeden ze sposobów bez myślenia.
20 maj 17:52
PW: Drogi sympatyczny Załam. Nie zadawaj takich pytań: "jak na to wpadłaś". Po trzydziestu
latach treningu takie rzeczy się widzi od razu (spójrz na godziny wpisów − Mili zajęło to
10 minut łącznie z zapisaniem w tym mozolnym edytorze), a młodsi powinni uczyć się "naśladując
mistrza". Wkrótce go prześcigną. Nie załam się, ćwicz uparcie.
20 maj 18:06