Wyznacz zbiór wartości funkcji f. Bardzo proszę o pomoc.
Kasia: Funkcja f określona jest wzorem f(x)= 3/(x2+1), gdzie x∊R
19 maj 18:23
Kasia: jak się do tego zabrać?
19 maj 18:31
Saizou : np. tak
yx
2+y−3=0
Δ≥0
0
2−4y(y−3)≥0
y=0 y=−3
y∊[−3,0] i to jest szukany zbiór wartości
19 maj 18:40
Kasia: Nie rozumiem. Skąd wzięło się to 02−4y(y−3) ?
A w odpowiedziach jest Zw=(0,3>
19 maj 18:48
Saizou :
| | 3 | |
y= |
| jest równoważne yx2+y−3=0, kiedy równanie kwadratowe ma rozwiązanie ? |
| | x2+1 | |
a no kiedy Δ≥0, czyli mamy a=y (a≠0, czyli y≠0) b=0 c=y−3
Δ=b
2−4ac
0
2−4y(y−3)≥0
y=0 lub y=3 i y≠0
y∊(0,3] eh... poprzednio jak rozwiązałem zrobiłem obliczeniówkę
19 maj 18:51
Kasia: kurcze, nie robiliśmy jeszcze czegoś takiego. Postaram się to ogarnąć.Znasz może jakiś inny
sposób?
19 maj 19:40