Odległość między prostymi
Alf: W jaki sposób obliczyć odległość między tymi prostymi?
l1 : (x−1)/3 = (y−1)/1 = (z+3)/−1
l2: (x+1)/−3 = (y−2)/−1 = (z−3)/1
19 maj 18:04
Mila:
k1→=[3,1,−1] − wektor kierunkowy prostej l1
k2→=[−3,−1,1] − wektor kierunkowy prostej l2
k1→||k2→⇔ proste są równoległe
A=(1,1,−3)∊l1
l2 w postaci parametrycznej:
x=−1−3t
y=2−t
z=3+t
t∊R
P∊l2⇔P=(−1−3t,2−t,3+t)
Szukamy punktu P∊l2, aby
AP→⊥k2
A=(1,1,−3), k2→=[−3,−1,1]
AP→=[−1−3t−1,2−t−1,3+t−(−3)]=[−2−3t,1−t,6+t]
AP→ o k2→=[−2−3t,1−t,6+t] o [−3,−1,1]=0 iloczyn skalarny
6+9t−1+t+6+t=0
11t+11=0
t=−1
AP→=[−2−3*(−1),1+1,6−1]=[1,2,5]
|AP|=√1+22+52=√30
Posprawdzaj rachunki.
19 maj 19:06
pigor: ..., a może tak :
k
→ = [3,1,−1] i
|k→ | = √11 − długość wektora kierunkowego
danych prostych równoległych, oraz dane punkty na nich
P
1=(1,1,−3)∊l
1, P
2=(−1,2,3)∊l
2 ⇒ P
1P
2→= [−2,1,6] ⇒
⇒ iloczyn wektorowy k
→ x P
1P
2→ =
| i
→ j
→ k
→ |
= | 3 1 −1 | = ... = 5[−1,4,1] i jego długość
| k xP1P2→ | =
| −2 1 6 |
| | | k xP1P2→ | | | 15√2 | |
= √25*18 = 5*3√2 = 15√2 ⇒ d = |
| = |
| ≈ |
| | | k→ | | | √11 | |
≈
6,4 − szukana odległość . ...
21 maj 02:17