matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wiel
kry:
Rozłóż wielomian na czynniki 9−x
2
+2xy−y
2
19 maj 17:56
Mila:
9−(x
2
−2xy+y
2
)=3
2
−(x−y)
2
= =(3−x+y)*(3+x−y)
19 maj 17:59
===:
9−(x
2
−2xy+y
2
)=9−(x−y)
2
=[3−(x−y)][3+(x−y)]=(3−x+y)(3+x−y)
19 maj 18:00