Monotoniczność funkcji
MaxMar: Wykaz, że funkcja f(x)=x2−2x jest malejąca w przedziale (−∞,1)
19 maj 17:01
ICSP: Definicja funkcji malejącej znana ?
19 maj 17:01
ICSP: Jeśli tak to gdzie się zatrzymałeś w rozwiązaniu ?
19 maj 17:03
MaxMar: Mam definicje i nie wiem w czym mi to pomoże, kiedy mam: x12 − 2x − x22 +
2x+(x1−x2)(x1+x2) i to powinno być większe od zera(czyli dodatnie), tylko jak to
udowodnić?
19 maj 17:06
ICSP: Ustalmy x1 ,x2 takie, że x1 < x2 < 1. Mamy :
f(x1) − f(x2) = x12 − x22 −2x1 + 2x2 = (x1 − x2)(x1 + x2) − 2(x1 − x2) =
= (x1 − x2)(x1 + x2 − 2)
Wiemy, że x1 < x2 czyli x1 − x2 < 0
oraz x1 < x2 < 1 czyli x1 + x2 < 2 i x1 + x2 − 2 < 0
stąd iloczyn (x1 − x2)(x1 + x2 − 2) > 0
czyli
f(x1) − f(x2) > 0
skąd f(x1) > f(x2)
pokazalismy następujacą implikacje :
x1 < x2 ⇒ f(x1) > f(x2) dla x1 , x2 < 1
czyli na mocy def, funkcja f jest malejąca dla x < 1
19 maj 17:30
MaxMar: Dzięki, własnie sam przed chwilką do tego doszedłęm. Zapomniałem, że przy pojedyńczych x też
powinny być indeksy i jak widać w tym co wyzej nsapisałem...
19 maj 17:33