Funkcje kwadratowe
Anna S: * Funkcja liniowa określona jest wzorem : y = 3x + 6
a) oblicz współrzędne punktów przecięcia się wykresu funkcji z osiami układu współrzędnych.
b) narysuj wykres funkcji.
c) napisz wzór funkcji liniowej, której wykresem jest prosta równoległa do wykresu danej
funkcji i która przechodzi przez punkt A, taki że A=(−1,−3).
19 maj 16:55
Anna S: *funkcja liniowa określona jest wzorem y = 2x + 2.. Jakim wzorem jestn określona funkcja
liniowa , której wykres jest prostą równoległą do wykresu danej funkcji i której miejsce
zerowe jest rowne −3?
19 maj 16:58
Anna S: *funkcja liniowa określona jest wzorem y = 2x + 2.. Jakim wzorem jestn określona funkcja
liniowa , której wykres jest prostą równoległą do wykresu danej funkcji i której miejsce
zerowe jest rowne −3?
Funkcja liniowa określona jest wzorem : y = 3x + 6
a) oblicz współrzędne punktów przecięcia się wykresu funkcji z osiami układu współrzędnych.
b) narysuj wykres funkcji.
c) napisz wzór funkcji liniowej, której wykresem jest prosta równoległa do wykresu danej
funkcji i która przechodzi przez punkt A, taki że A=(−1,−3).
20 maj 11:55
J:
1) szukana prosta ma równanie: y = 2x + k
z warunku: 0 = 2(−3) + k oblicz: k
20 maj 11:57
J:

2) a) z osią OX: 0 = 3x + 6 ... oblicz: x
z osią OY: y = 3*0 + 6 .. oblicz: y
b) rysunek
c) y = 3(x + 1) − 3 ⇔ y = 3x + 3 − 3 ⇔ y = 3x
20 maj 12:01
5-latek: J poprawiłem już na cieciwe

Dla funkcji liniowej punkt przecięcia wykresu z osia OY odczytujemy z e wzoru funkcji
y=ax+b wlasnie wspolczynnik b informuje nas o tym
20 maj 12:05
J:
oczywiste: y = a*0 + b ⇔ y = b
20 maj 12:08
5-latek: Poczekamy az panna Anna się odezwie .
20 maj 12:20