funkcje kwadratowe bardzo pilne
Anna S.: 1. Funkcja kwadratowa f osiąga najmniejszą wartość równą − 3 dla argumentu 1 . Jednym z miejsc
zerowych funkcji f jest liczba 4. Wynika z tego, że funkcja f określona jest wzorem :
A) f(x)= 1/3(x−1)2 −3 B) f(x)=1/3(x−4)(x+2) C) f(x)=1/3(x2 −2x−8)
2.Najmniejsza wartość funkcji f, określonej wzorem f(x)=2x2+8x+2, gdy x∊ {1;3}
A) f(1) B)f(2) C)8 .
3. Postacią iloczynową funkcji f określonej wzorem f(x)= −x2 + 9 jest:
A) f(x)= (3−x)(3+x) B) f(x)= −(x −3)(x+3) C) f(x)= −(3−x)(x−3).
19 maj 16:41
irena_1:
1.
f(x)=a(x−1)
2−3
a(4−1)
2−3=0
9a=3
A.
19 maj 19:48
irena_1: 2.
f(x)=2x
2+8x+2
x∊<1; 3>
f(1)=2+6+2=12
f(3)=18+24+2=44
f(1)
A.
19 maj 19:49
irena_1: 3.
f(x)=−x2+9=−(x2−9)=−(x−3)(x+3)
B.
19 maj 19:50
Eta:
1/ W(1,−3) , i f(4)=0
odp: A)
2/x
w=−2∉<1,3>
y
min= f(1)
3/ f(x)= (3−x)(3+x)= −(x−3)(x+3)
odp: A) i odp B)
19 maj 19:56
Eta:
19 maj 19:57