matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyznacztyć równanie
Keop:
Wyznaczyć równanie stycznej do krzywej F=xy+e
y
*sinx+y−1 w punkcie (0;1).
dF
=y+e
y
*cosx
dx
dF
=x+e
y
sinx+1
dy
gradientF(0;1)=[1+e;1] i jak dalej wyprowadzić to równanie bo nie ogarniam? Proszę o pomoc
19 maj 16:13