trapez
Mateusz: W trapezie równoramiennym ABCD przekątna o długości 6 cm jest prostopadła do ramienia i zawiera
się w dwusiecznej kąta ostrego trapezu. Oblicz pole trapezu ABCD.
19 maj 15:35
irena_1:

Kąty BAC i ACD to kąty naprzemianległe, więc przystające
α+2α=90
0
α=30
0
2α=60
0
c
√3=6
3c=6
√3
c=2
√3
a=4
√3cm
h=3cm
x
√3=3
x=
√3
b=4
√3−2
√3=2
√3cm
| | 4√3+2√3 | |
PABCD= |
| *3=9√3cm2 |
| | 2 | |
19 maj 15:48
J:
zauważ,że podstawa trapezu jest średnicą okręgu opisanego na nim
... to pozwala wyznaczyć kąt ostry przy podstawie
19 maj 15:49
Bogdan:

Trapez jest połową sześciokąta foremnego o boku a,
| | 1 | | 3 | |
P = 3* |
| a2√3 = |
| *12√3 = 9√3 |
| | 4 | | 4 | |
19 maj 17:37