Napisz równanie stycznej do wykresu funkcji
Krzychu: Napisz równanie stycznej do wykresu funkcji
y=3x2 + 4x2+ 1 w punkcie a (1,8)
19 maj 14:31
J:
y = f'(1)(x−1) + f(8)
19 maj 14:33
Krzychu: możesz napisać jak to policzyłeś ?
19 maj 14:34
J:
to jest gotowy wzór na styczną .. .teraz policz: f'(1) potem f(8) ... i podstaw do tego wzoru
19 maj 14:35
Krzychu: ile powinno wyjść f(8) ? Bo mi wychodzi 449 i wydaje mi sięże coś jest nie tak.
19 maj 14:45
J:
sorry... + f(1) , a nie f(8)
19 maj 14:50
PW: Po prostu − jeżeli x =1, to f(x) = f(1) = 8 (podali nam to w poleceniu, bo przecież nie mogli
oszukać), więc nawet tego nie musimy liczyć.
19 maj 15:21