19 maj 12:39
J:
| | t | | t | |
f) .. ∫ |
| dt = |
| − ∫dt |
| | tg2t | | sin2t | |
u = t u'= 1
= ctgt*t + ∫ctgtdt ....
| | cost | |
∫ctgtdt = ∫ |
| dt ... podstawienie: sint = u |
| | sint | |
19 maj 13:42
J:
| | t | |
w pierwszej linijce... oczywiście = ∫ |
| dt − ∫dt |
| | sin2t | |
19 maj 13:47
Ada: d jest błąd:
| sin2α − sin2αcos2α | | sin2α | | sin2αcos2α | |
| dα = |
| − |
| |
| cosα | | cosα | | cosα | |
19 maj 13:51
J:
jeszcze 5 linijka ..= − ctgt*t + ∫ctgtdt
19 maj 13:52
Ada: Ale:
| | sin4x | | sin4xcosx | | sin4x cosx | |
∫ dx |
| = ∫ dx |
| = ∫ dx |
| |
| | cosx | | cos2x | | 1−sin2x | |
sinx = t
cosx dx = dt
19 maj 13:54
J:
| | sin2x | |
nie ma błedu  .. = ∫ |
| dx − ∫sin2xcosxdx = ... |
| | cosx | |
19 maj 13:55
J:
masz rację ..

taki sposób szybszy
19 maj 13:56
Ada: Ale:
| | sin4x | | sin4x cosx | |
∫ dx |
| = ∫ dx |
| = ... |
| | cosx | | cos2x | |
19 maj 13:59
Ada: Aaa... nie zauważyłam skrócenia cosinusa
19 maj 16:23
quarhodron: Czyli w podpunkcie d) nie mam błędu tylko sobie wydłużyłem nieco pracę ?
mam problem z taką całką, czy sposób rozwiązania jest dobry ? bo wynik jest taki:
| 1 | | 1 | |
| cos4xsin4x + |
| x + C |
| 8 | | 2 | |
http://zapodaj.net/59778e3a4281a.jpg.html
19 maj 16:38
Ada: Polecam sprawdzanie wyników →
http://www.wolframalpha.com/
To jest całka w zasadzie do liczenia w pamięci (bo
przynajmniej w fizyce jest wszędzie

)
Wydaje się okej

Na przyszłość podstawienie:
cos2x = cos
2x − sin
2x = 2cos
2x − 1 = 1 − 2sin
2x
| | 1 | | 1 | |
⇒ cos2x = |
| cos2x + |
| |
| | 2 | | 2 | |
czyli u ciebie:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∫dx cos24x = |
| ∫dt cos2t = |
| ∫dt |
| cos2t + |
| = |
| * |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
* |
| sin2t + |
| * |
| t = |
| sin8x + |
| x + C = |
| cos4xsin4x + |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 16 | | 2 | | 8 | |
19 maj 17:07
quarhodron: Ok, dzięki, właśnie miałem wstawiać kolejny przykład bo wynik zupełnie inny niż w odpowiedzi
ale wolfram pokazuje dokładnie tak jak ja mam. W ksiązce odpowiedzi są tak ładnie
uporządkowane, że z kolejne 10 minut zajęłoby mi porządkowanie i doprowadzanie do takiej
postaci
19 maj 17:24
quarhodron: | | 1 | | 1 | |
Mam problem z tą całką, w zasadzie to z ∫ |
| dx. Natomiast ∫ |
| dx znalazłem na |
| | cos3x | | cosx | |
internecie. Próbowałem ją robić jeszcze innym sposobem ale tamten to już w ogóle...
Tam w liczniku jest jedynka.
http://zapodaj.net/79209f025e9fe.jpg.html
19 maj 19:03
quarhodron: ref
19 maj 19:57
19 maj 20:47
quarhodron: ok w tym ostatnim znalazłem błąd i już mi się zgadza, jeszcze potrzebuje pomocy z tą
wcześniejszą całką
19 maj 21:44
19 maj 21:46
b.: | | 1 | | cos x | |
w całce z |
| = |
| można podstawić t = sin x |
| | cos3 x | | (1−sin2x)2 | |
19 maj 21:50
quarhodron: ok dzięki, bedę próbował
19 maj 22:01
J:
To nie jest równość
19 maj 22:03
J:
Upss.. idę spać
19 maj 22:04