Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)=cos(x-5π)-1
Zwyczajna: Wyznacz zbiór wartości funkcji
f(x)=cos(x−5π)−1
jak się za to zabrać? :c
19 maj 12:03
J:
−1 < cos(x−5π) < 1 .. przesuwasz wykres o 1 w dół ... jaki bedzie przedział teraz ?
19 maj 12:07
Zwyczajna: −2<cos..<0

A nic sie nie dzieje z tym (x−5π) ?
19 maj 12:09
J: nie ... to jest tylko przesunięcie wzdłuż osi OX ( zmiana miejsc zerowych)
19 maj 12:11
Zwyczajna: Jeszcze jedno

tgx*cosx
tg= sin/cos
więc −1≤<..≤<1
więc <−1;1>
a odpowiedz wynosi (−1;1)
Dlaczego otwarte?
19 maj 12:16
Zwyczajna: Ktoś, coś?
19 maj 12:22
J:
bo tutaj gdzie sinx = 1 lub sinx = −1 , cosx = 0 ( a to nie spełnia założeń , tam nie
istnieje tangens )
czyli założenie cosx ≠ 0
19 maj 12:25
Zwyczajna: Aaaa dziękuję już chyba 4 raz

Ratujesz mnie!
19 maj 12:27