wlasnosci liczb
5-latek: Zadanie :
Udowodnij ze jeżeli n jest liczba naturalna wieksza od 4 to miedzy liczbami n i 2n zawarta
jest przynajmniej jedna liczba naturalna która jest kwadratem liczby naturalnej .
Tu nie wiem jak
19 maj 09:37
5-latek: Prosilbym z komentarzem
Podziekuje jak wroce , bo muszse pilnie wyjechać
19 maj 09:49
J:
Cześć

ja bym zrobił tak: n < n + 1 < 2n
n
2 < n
2 + 2n + 1 < 4n
2
i wystarczy pokazać,ze dla n >4 4n
2 > n
2 + 2n + 1
19 maj 09:53
5-latek: Jeśli jutro może spojrzysz na to to poproszse Cie o dalszse wskazówki
Czy tutaj należy zastosować zasade indukcji matematycznej do pokazania tego ?
19 maj 23:02
vaultboy: Zbadajmy różnicę dwóch kolejnych kwadratów
(k+1)2−k2=2k+1
Niech A2 będzie najbliższym kwadratem liczby naturalnej znajdującym się po lewej stronie na
osi liczbowej od liczby n. Wystarczy pokazać, że (A+1)2 trafia do przedziału <n,2n>.
Oznaczmy n=A2+rn
wtedy zgodnie z przyjętą konwencją rn jest możliwie najmniejszą liczbą (dla każdego n)
2n=2A2+2rn
Wystarczy zbadać nierówności n≤(A+1)2≤2n
⇔ A2+rn≤A2+2A+1≤2A2+2rn
⇔ rn≤2A+1≤A2+2rn
To już oczywiście są prawdziwe nierówności. Szybkie uzasadnienie:
rn≤2A+1 jest prawdziwa, bo gdyby rn>2A+1 to wtedy A2 nie byłoby najmniejszym kwadratem, bo
n=A2+rn>A2+2A+1=(A+1)2 istniałby bliższy kwadrat
druga nierówność, czyli 2A+1≤A2+2rn
jest prawdziwa bo funkcja kwadratowa jest znacząco większa niż liniowa (troche z dupy
uzasadnienie, ale to chyba widać. Warunek n>4 tutaj się załatwia sprawę)
20 maj 01:03
5-latek: Postaram się to zrozumieć . Naprawde .
Natomiast w książce mam tak
n,k∊N i n<k2<2n ⇔(n,k∊ N i √n<k<√2n to jest dla mnie zrozumiale
Jeżeli p{2n−√n>1 to liczba k istnieje
√2n−√n>1wtw √n>√2+1wtw n>3+2√2 (tego przekształcenia nie rozumiem
Potem mamy dalej
Ale 6>3+2√2>5 (wiec mamy udowodnine dla n≥6
Dla n=5 jest 5<9<10 wiec k=3
20 maj 09:29
5-latek: Nie czaje tego przekształcenia konkretnie to
√2n−√n>1⇔√n>√2+1 bo dalej to widze ze to jest podnoszsenie do kwartatu
20 maj 10:13
J:
Cześć
| | 1 | |
√2n − √n > 1 ⇔ √2*√n − √n > 1 ⇔ √n(√2−1) > 1 ⇔ √n > |
| |
| | √2 − 1 | |
⇔
√n >
√2 + 1
20 maj 10:19
5-latek: Witaj

Dzieki
Wlasnie przed chwila pomyslaem zeby ten pierwiastek rozbic na dwa .
Zostawiam teraz to bo nie mysle . Za dużo na glowie
20 maj 10:25