pomóżcie Mi z zadaniami wyrazeń wymiernych.Z góry dzięki
Ryska: | 2x | |
| − {x}{x−2}=wyrażenie za minusem także jest w ułamku.Przepraszam ale jestem tu nowa  |
| x+2 | |
| 2 | |
| + {4}{2x+1}=Tutaj także wyrażenie za plusem jest w ułamku |
| x−1 | |
19 maj 09:36
J:
wszędzie założenia, potem:
1) sprowadź do wspólnego mianownika
2) rozłóż na czynniki
3) ⇔ (x3−4)(2−x) < 0
4) wspólny mianownik
5) taj jak 3)
19 maj 09:40
Ryska: | | −x2−9x | |
czy w a) wyjdzie |
|  ? |
| | x2−4 | |
19 maj 10:00
Ryska: | | 8x−2 | |
w d) |
|  ? |
| | 3x−1 | |
19 maj 10:01
J:
a) źle ... pokaż jak liczysz
19 maj 10:03
Ryska: | | 2x(x−2) | | x(x+2) | |
a) = |
| − |
| = |
| | (x−2)(x−2) | | (x−2)(x−2) | |
| | 2x(x−2)−x(x+2) | | 3x−4x−x2+2x | | −x2−9x | |
|
| = |
| = |
| |
| | (x+2)(x−2) | | x2−2x+2x−4 | | x2−4 | |
19 maj 10:13
J:
2x*x = 3x ?
19 maj 10:15
Ryska: | | 2(2x+1) | | 4(x−1) | |
d) = |
| + |
| = |
| | (x−1)(2x+1) | | (x−1)(2x+1) | |
| | 2(2x+1)+4(x−1) | | 4x+2+4x−4 | | 8x−1 | |
|
| = |
| = |
| |
| | (x−1)(2x+1) | | 3x+2x−2x−1 | | 3x−1 | |
19 maj 10:19
Ryska: jak powinna być suma?
19 maj 10:20
J:
2x + x = 3x , ale: 2x*x = 2x2
19 maj 10:21
Ryska: aha,moja pomyłka.Więc od tego momentu jak dalej powinno wyglądac równanie?
19 maj 10:25
J:
| | 2x2 − 4x − x2 − 2x | | x2 − 6x | |
a) = |
| = |
| |
| | (x − 2)(x + 2) | | x2 − 4 | |
19 maj 10:33
Ryska: a przykład d?
19 maj 10:39
J:
| | 4x2 + 2 + 4x − 4 | | 4x2 + 4x + 2 | |
= |
| = |
| |
| | (x−1)(2x+1) | | 2x2 − x − 1 | |
19 maj 10:47
Ryska: reszty przykładów nie umiem rozwiązać
19 maj 10:51
Ryska: przykład b pomoże ktoś rozwiac ?
19 maj 11:32
J:
a co Ty masz właściwie zrobic w tym zadaniu ?
19 maj 11:34
Ryska: obliczyć.Tak brzmi treść zadania
19 maj 11:35
Ryska: | | 4 | |
x= |
| czy taki będzie wynik w b? |
| | 5 | |
19 maj 11:36
J:
w przykładzie b) co jest po znaku = ?
19 maj 11:36
Ryska: 1
19 maj 11:38
J:
to pisz takie rzeczy .. inaczej to nie jest równanie !
b) założenie: x ≠ 1 i x ≠ −1
| | 4 | |
.... ⇔ x2 − 5x + 3 = x2 −1 ⇔ −5x + 3 = − 1 ⇔ −5x = −4 ⇔ x = |
| ( miałaś dobrze) |
| | 5 | |
rób c)
19 maj 11:42
19 maj 11:45
Ryska: mozesz mi zapisać od początku jak robiłeś przykład b ?
19 maj 11:45
J:
11:42
19 maj 11:47
Ryska: to jest przykład c?
19 maj 11:48
J:
c) (x3−4)(2−x) < 0
19 maj 11:52
Ryska: nie , ja mam zupełnie coś innego.... napisz mi przykład c od początku bo nie wiem jak go
zrobić.Pomagała mi znajoma przy nim
19 maj 11:54
J:
czy ty jestes przytomna ... prztkład c) to trzeci od góry ..tak ?
19 maj 11:57
Ryska: przepraszam w zapiskach miałam żle zapisane. przykład c wyszedł mi 2
19 maj 12:03
19 maj 12:04
J:
b) dobrze ... już ci pisałem
e) źle ... to jest nierówność, więc muszą być przdziały ( albo jeden przedział)
19 maj 12:10
Ryska: więc jak ten przykład powinien wygląd i jak go zrobić.Zapisz mi go całego
19 maj 12:12
J:
| | 2x−1 | | 2x−1− 2(2x+1) | |
⇔ |
| − 2 ≥ 0 ⇔ |
| ≥ 0 ⇔ |
| | 2x+1 | | 2x+1 | |
| −2x −3 | |
| ≥ 0 ⇔ (−2x−3)(2x+1) ≥ 0 ... dalej sama |
| 2x+1 | |
19 maj 12:20
Ryska: czyli dobrze mam e, po wyliczeniu tego wyszedł mi taki sam wynik jak z twojego przykładu
20 maj 09:07