wlasnosci liczb
5-latek: Zadanie:
Dana jest liczba calkowita a > Tworzymy liczbe b w ten sposób ze dowolnie przestawiamy
cyfry
liczby a .
Udowodnij z e zawsze roznica a−b jest podzielna przez 9
Suma cyfr liczby a i liczby b jest taka sama a wiec a jest podzielne przez 9 i b jest
podzielne przez 9
wiec możemy zapisac tak
a=9k+r i b= 9m+r
a−b=9k+r−(9m+r)=9k−9m=9(k−m)=9p gdzie p=k−m i p,k m ∊C
Wiec liczba 9p jest podzielna przez 9
19 maj 09:27
5-latek: Pytanie .
Może być taki dowod ?
19 maj 09:33
J:
a skąd wniosek,że suma cyfr jest podzielna przez 9 ?
dla dowolnej liczby dowód moze być trudny...
dla dwucyfrowej:
a = 10x + y
b = 10y + x
a− b = 10x + y − 10y − x = 9x − 9y = 9(x−y)
trzycyfrowa:
a = 100x + 10y + z
b = 100z + 10x + y
a − b = 100x + 10y + z − 100z − 10x − y = 90x + 9y − 9z = 9(10x + y − z)
19 maj 11:20
5-latek: Przepraszam z edopiero teraz odpisuje
tak masz racje wniosek był niedobry .
Natomiast wydaje mi się ze ze :
liczba a daje przrz dzieleniu przez 9 taka reszte taka sama co przy dzieleniu przez 9 jej
suma cyfr
.
taka sama reszte daje przy dzieleniu przez 9 liczba b .
19 maj 22:59