Elektronika - wzmacniacz operaycjny
Neko: Może ktoś potrafi to byłbym niesamowicie wdzięczny i szczęśliwy.
Na wejście wzmacniacza operacyjnego zasilanego napięciem + − 9V o wzmocnieniu z otwartą pętlą
sprzężenia zwrotnego
K0 = 104.[V/V] załączono sygnał sinusoidalny u1(t)=U1sin(ωt) gdzie U1=20mV. f1
= 500Hz
Narysuj oba przebiegi (u1 i na wyjściu wzm. u2 w funkcji czasu w jednym układzie
współrzędnym.
19 maj 09:23
+-: Wskazówka:
Wzmocnienie 10000, sygnał 20mV to na wyjściu ile?, a przecież zasilanie 9V
przy idealnym wzmacniaczu, a tak należy rozpatrywać to zadanie
wejście ≥ 0,9 mV ⇒wyjście = 9V
to co będzie na wyjściu ?
19 maj 12:18
Neko: Nie mam pojęcia zbytnio...
19 maj 15:05
+-: To co wiesz a czego nie, czy wiesz co to jest wzmacniacz operacyjny
19 maj 18:55
Neko: Nie potrzebuje wiedzieć, potrzebuje odpowiedzi. Nie zajmuje się elektroniką.
19 maj 22:21
+-:
To zgłoś to do Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego
20 maj 08:56
Neko: Na prawdę Twój komentarz jest żałosny.
Mickiewiczowi też byś powiedział że bez matematyki nie może pisać?
Nikoli Tesli że bez wierszy nie może tworzyć?
Skoro już wiesz, jak bardzo nielogiczne i koszmarne jest te szkolnictwo to proszę pomóż mi, a
nie będziesz praiwł mi morały.
Dobrze wiem co robię i tyle
20 maj 09:17
+-: Oczywistym dla wszystkich jest, że Mickiewicz potrafił liczyć co najmniej do trzynastu.
Piszesz, że jesteś znawcą sieci, a czy wiesz, że te sieci nie mogły by pracować bez wzmacniaczy
operacyjnych. Mam trochę lat i mogę Ci powiedzieć, że praktyka bez teorii jest bardzo niewiele
warta i nie są to morały zwłaszcza przy obecnym rozwoju.
Jedyny problem to skale osi u
1. u1=20[mV]sinωt
2. u2=200[V]sinωt przycięte na poziomie +− 9V, czyli zasadniczo to przebieg prostokątny
20 maj 10:03
Neko: Czyli przebieg prostokątny nachodzący na przebieg sinusoidalny?
20 maj 10:24
+-: Tak, ten sam okres, jednak ze względu na różnice amplitud dwie różne skale.
20 maj 10:30