Całka podwójna
Mati: Mam wielką prośbę, mógłby ktoś rozwiązać te przykłady z całek podwójnych?
1 przykład
∬ (9x+2y)dxdy D: y=x
D x+y=2
x=0
wynik powinien wyjść 73
2 przykład
∬ xy dxdy D: y=x
x+y=2
x=2
wynik 53
19 maj 08:29
J:

1) = ∫
01∫
0x(9x+2y)dxdy + ∫
12∫
0−x+2(9x+2y)dxdy =
= ∫
01[9xy+ y
2]
0xdx + ∫
12[9xy + y
2]
0−x+2]dx = ... i licz dalej
19 maj 08:51
J:

2) = ∫
01∫
2−x2xydxdy + ∫
12∫
x2xydxdy
19 maj 09:01
J:
upss... 2) x = 2 , a nie y = 2 .... inne granice całkowania: ... =∫12∫2−xxxydxdy = ..
19 maj 09:16