funkcja homog. wartości ujemne
Gabrielka: | | 12a − x | |
Funkcja f(x) = |
| przyjmuje wartości ujemne wtedy i tylko wtedy, gdy x |
| | x − b | |
∊ (−
∞, −4) ∪ (1,+
∞),
a asymptota pionowa hiperboli bedącej wykresem funkcji f ma rown. = −4.
Podaj wartość współczynnikow a i oraz zapisz wzor funkcji f.
Kompletnie nie wiem jak ugryźć to zadanie, proszę o pomoc
J:
Skoro asymptota pionowa , to : x = −4 , zatem b = − 4 , bo lim
x→−4f(x) = −
∞
Skoro funkcja przyjmuje wartości ujemne dla x > 1 , to : f(1) = 0
| | 1 | |
czyli: |
| a − 1 = 0 ⇔ a = 2 |
| | 2 | |
| | 1−x | |
szukana funkcja: y = |
| |
| | x+4 | |