Całki podwójne
basiakkkk: Witam. Czy ktoś mógłby pomóc w rozwiązaniu tych jakże przyjemnych zadań?
Z góry dziękuję

1. W całce ∫0 1 ∫0 1 f(x,y) dydx przejdź do współrzędnych biegunowych.
2. W całce ∫0 1 ∫(1−x) ( pierwastek z 1− x
2) f(x,y) dydx przejdź do współrzędnych biegunowych.
3. Używając całki podwójnej oblicz pole figury ograniczonej krzywymi: xy=a
2, x+y=(5/2)*a, a>0.
4.Oblicz objętość bryły ograniczone powierzchniami: z=x
2+y
2, y=x
2, y=1, z=0.
5. Oblicz ∭xyz, gdzie bryła V jest ograniczona powierzchniami: x
2+y
2+z
2=1, x=0, y=0, z=0.
6.Używając całki podwójnej oblicz pole figury ograniczonej krzywymi: y
2=4x+4, y
2=−4x+4.
7. .Oblicz objętość bryły ograniczone powierzchniami: x+y+z=4, x
2+y
2=1, y=0, z=0.
8.Oblicz ∭dxdydz/[(1+x+y+z)
2], gdzie bryła V jest ograniczona powierzchniami: x+y+z=1, x=0,
y=0, z=0.