matematykaszkolna.pl
Zbieżność szeregu zespolonego gwiazda: Cześć Mam taki szereg:
 sinn!+3i 

n2+5 
Jakaś wskazówka? Co zrobić z licznikiem? Z góry dziękuję emotka
18 maj 19:31
Ajtek: Widzę zespolone, nie wiem czy to coś pomoże, ale: −1≤sin(n!)≤1
18 maj 20:36
gwiazda: To wiem, ale co z 3i? emotka Bo gdyby nie było 3i to banalny wtedy emotka ale czy zrobić modułem np licznik i wtedy by bylo 1+9 przez mianownik ? wtedy zbieżny emotka a tam ten bęwzglednie zbiezny na mocy kryterium porównawczego? Chyba, że inaczej ma być i się mylę.
18 maj 20:50
Ajtek: Nie pomogę więcej, zespolonymi się "nie bawiłem' emotka.
18 maj 20:53
gwiazda: Szkoda, może ktoś inny miał emotka Bo innego pomysłu niż modułem nie mam i z porównawczego. Ale dziękuję za chęci.
18 maj 21:00
PW: Dobrze myślisz, moduł licznika jest ograniczony: |sinn!+3i| ≤ |sinn!| + |3i| = 4
18 maj 21:01
gwiazda: A czemu 4? 1+ 32? emotka My braliśmy do kwadratu, bo liczba zespolona.
18 maj 21:03
PW: A jaka jest definicja modułu?
18 maj 21:07
gwiazda: Bo mieliśmy np (2+i)n to wtedy moduł z tego były liczby do potęgi, a tu jednak nie będzie wychodzi, bo nie ma potęgi n.
18 maj 21:12
PW: Mateńko, te dwie kreseczki oznaczają geometrycznie odległość liczby (a, b) od (0, 0), Jeżeli liczba jest "czysto rzeczywista", to jej moduł jest odległością tej liczby od zera na osi OX na płaszczyźnie zespolonej. Jeżeli liczba jest "czysto urojona", tak jak 3i, to jej moduł jest odległością liczby 3 od zera na osi OY. Odległość liczby z = (a + bi) od (0 + 0i), czyli |z|, to promień okręgu o środku (0,0), na którym leży (a,b), czyli a2+b2.
18 maj 21:29