Płaszczyzna, punkt przebicia.
Polo: Wyznacz równanie prostej l przechodzącej przez punkt P(2,3,1) oraz przez punkt przebica
płaszczyzny 4x−y+3z+1=0 prostą:
x=t+1
y=−2t
z=3t+1
Proszę o pomoc!
pigor: ..., widzę to tak :
z warunków zadania punkt bieżący (*) (x,y,z)=( t+1, −2t, 3t+1) prostej
spełnia równanie danej płaszczyzny 4(t+1) − (−2t) + 3(3t+1)+1 = 0 ⇔
⇔ 4t+4+2t+9t+3+1 = 0 ⇔ 15t = −8 ⇔
t = − 815 , stąd i z (*)
(−
815+1,−2*(−
815), 3*(−
815)+1) =
(715, 1615,−915) − punkt
przebicia o którym mowa w treści zadania, więc :
[2−
715, 3−
1615, 1+
915] = [
2315,
2915,
2415] =
=
115 [23,29,24] − wektor kierunkowy szukanej prostej, zatem
x−223 = y−329 = z−124 − szukane
równanie prostej w postaci
kanonicznej lub
(x,y,z) = ( 23t+2, 29t+3, 24t+1) − parametrycznej.

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
nie ręczę głową , dlatego zainteresowanych proszę o sprawdzenie,
czy gdzieś nie walnąłem się w rachunkach . ...