wyznacz liczbę a
@a:
1. f(x)=x−1/|x+2|+3a D=R−{−6,2}
2. f(x)=pierwiastek z 3−|x+a| D= <−4,2>
3. f(x)=x−1/pierwiastek z |2−x| −2a D=(−
∞,−6)∪(10,+
∞)
a=?
Proszę o wytłumaczenie, ponieważ tego całkowicie nie rozumiem.
Jestem w klasie pierwszej liceum, więc proszę o zrozumiałe wytłumaczenie.
Z góry dziękuję.
17 maj 23:38
J:
1. wyrażenie w mianowniku nie może przyjmować wartości 0. Skoro do dziedziny nie należą punkty
x = −6 oraz x = 2 to oznacza,że dla tych wartości x mianownik się zeruje
| | 4 | |
weźmy zatem np. x = 2 , mamy: I2+2I + 3a = 0 ⇔ 4 = −3a ⇔ a = − |
| |
| | 3 | |
18 maj 05:58
J:
2. wyrażenie pod pierwiastkiem musi być nieujemne , czyli: 3 − Ix+aI ≥ 0 ⇔ Ix+aI ≤ 3
⇔ − 3 ≤ x+a ≤ 3 ⇔ − 3 − a ≤ x ≤ 3 − a , zatem: 3− a = 2 ⇔ a = 1
18 maj 06:03
J:
3. mianownik musi być dodatni: I2−xI − 2a > 0 ⇔ I2−xI > 2a ⇔ 2−x > 2a lub 2−x < −2a x
⇔ x < 2 − 2a , czyli w skrajnym przypadku: − 6 = 2 − 2a ⇔ a = 4
ponadto: x > 2 + 2a , czyli w skrajnym przypadku: 10 = 2 + 2a ⇔ a = 4
18 maj 06:14