potegi
5-latek:

Jak liczymynp takie wyrażenie
te dwie pionowe kreski to ma być nawias okragly
17 maj 23:25
Draghan: To jest osiem do potęgi (osiem do potęgi ósmej)?
17 maj 23:26
5-latek: tak jest jak piszsesz .
Najpierw chciałbym się dowiedzieć jak takie cuda liczymy bo potem mam sprawdzić czy to jest
kwadrat liczby naturalnej
17 maj 23:28
Mila:
2(24)=216
(22)4=28=44
17 maj 23:29
5-latek: dziekuje
Milu 
To wyjdzie bardzo duza liczba
17 maj 23:32
Draghan: Nie znam żadnych własności, które dotyczą potęg z wykładnikami do potęgi. Jedyne co mi
przychodzi do głowy, to tak jak napisała
Mila − obliczyć wykładnik...
17 maj 23:34
vaultboy: Nie liczymy

W tym zadaniu masz tylko sprawdzić czy to jest kwadrat liczby naturalnej
a
1=8
a
n+1=8
an
Chcemy sprawdzić czy a
3 jest kwadratem
a
3=8
a2
wystarczy pokazać, że a
2 jest parzyste, bo wtedy a
3 będzie kwadratem
a
2 jest parzyste, bo jest postaci 8
8
17 maj 23:36
Benny: Wyszło mi 23*224 i taka liczba nie jest kwadratem liczby naturalnej
17 maj 23:36
5-latek: mam napisane tak 88=2*k (bo ?
82*k= (8k)2 jest kwadratem
17 maj 23:39
Benny: Zaraz zaraz. Skoro 3*224 jest liczbą parzystą to liczba musi być kwadratem liczby
naturalnej.
17 maj 23:39
5-latek: bo 88 możemy zapisac jako (23)8= 224 i to 224 zapisujemy jako 2k (tak ?
17 maj 23:54
vaultboy: dokładnie tak
17 maj 23:59
5-latek: A to wyrażenie czy jest kwadratem liczby naturalnej
5(76)
Wiec 76 nie możemy zapisac w postaci 2k wiec to wyrażenie nie będzie kwadratem liczby
natutaralnej
I jeszcze mam takie 5(67)
Jak możemy rozpisać 67 żeby dostać postac 2k ?
czy tutaj należy patrzeć jak będzie ostatnia cyfra 67 czy rozpisać to np. tak
67= 27*37 tylko ten ostani zapis nam nic nie da bo mamy postac 2k*3k
18 maj 00:05
b.: 67 = 2 * 3 * 66 −− widać, że parzyste
tak jak napisałeś też widać, bo 27 = 2*26
18 maj 00:08
vaultboy: 576 nie jest kwadratem, bo 2 nie dzieli 76
567 jest kwadratem
Nie wiem jak ci najlepiej to wytłumaczyć, ale żeby liczba była postaci 2k wystarczy, żeby
dzieliła się przez 2. Liczba 67 jest podzielna przez 2 bo ma w rozkładzie na czynniki
pierwsze liczbę 2 (nawet jest podzielna przez 27)
skoro 67 jest postaci 2k dla pewnego k nieistotnie jakiego (można wyliczyć ale po co?)
to 567=52k a to jest kwadrat tak jak uzasadniałeś wcześniej
18 maj 00:12
5-latek: b 
dzięki bardzo
czyli cala sztuka w przekształceniu
18 maj 00:14
5-latek: vaultboy dzięki

To już na dzisiaj ostatnie było .
18 maj 00:18
5-latek: To było oznaczone zadanie jak trudne
18 maj 00:19