Wyznacz punkty przegięcia i przedziały wypukłości funkcji f.
Smerf: Wyznacz punkty przegięcia i przedziały wypukłości funkcji f.
17 maj 23:09
Smerf: Pomoże ktoś?
17 maj 23:23
vaultboy: f'(x)=(1/3)*3(x+1)2=(x+1)2
sprawdzamy gdzie zeruje się pochodna
(x+1)2=0 ⇒x+1=0 ⇒ x=−1
Zauważmy, że f'(x)>0 dla x≠−1 zatem jest rosnąca
punktem przegięcia jest −1
Punkt przegięcia zmienia wypukłość funkcji
Dla x>−1 funkcja jest wypukła
Dla x<−1 funkcja jest wklęsła
17 maj 23:29
Smerf: Dziękuję bardzo

nie wiedziałem jak zrobić tego z 2 pochodną ale teraz już wiem jeszcze raz
WIELKIE PODZIĘKOWANIA

))
17 maj 23:39
J:
trochę mętne uzasadnienie ...
druga pochodna zeruje się w x = −1 ( warunek konieczny)
i zmienia tam znak ( warunek wystarczający) , stąd punkt x = −1 to punkt przegięcia
18 maj 06:53
vaultboy: Racja sam jak to teraz czytam to trochę słabo
18 maj 08:05
J:
była późna pora ..
18 maj 08:10