HIH
hs: STYCZNA DO PARABOLI
Dana jest parabola y=x2+1 oraz punkt A(3;Ya). Wyznacz równanie stycznej do paraboli w punkcie
A.
y=x2+1
y'=2x
a=6
styczna:
y=6x+b
6=18+b
b=−12
y=6x−12
Dobrze ?
17 maj 23:01
hs: hop
17 maj 23:10
Godzio:
Co to za dziwny punkt A?
17 maj 23:15
Draghan: Co to jest Ya?
NA pierwszy rzut oka rozwiązanie wygląda w porządku. Ale powinien tu zerknąć ktoś lepszejszy.
17 maj 23:15
hs: yA − współrzędna "igrekowa" punktu A ( druga współrzędna punktu A − niewiadoma)
17 maj 23:26
J:
Jeśli punkt A należy do paraboli, to: yA = 9 + 1 = 10
i wtedy styczna ma równanie: y = 6(x−3) + 10 ⇔ y = 6x − 8
18 maj 06:25