V i Pc ostrosłupa
Marcin: Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ,którego
wysokość ma długość 9 cm ,a wysokość ściany bocznej 22cm
Proszę o pomoc.
Jak oblicze jeden bok z tw Pitagorasa to następnie liczyć ze wzoru na wysokość trójkąta
równobocznego.
17 maj 22:55
Bogdan:
| | 1 | |
r = |
| a√3 i r = √484 − 81 = ... |
| | 6 | |
stąd a = ...
17 maj 22:59
Marcin:
| | √403 | | √403 | | √3 | | √1209 | |
|
| = |
| * |
| = |
| |
| | √3 | | √3 | | √3 | | 3 | |
| √1209 | | 1 | | 1 | |
| = |
| a/ : |
| Dobrze to w ogóle robię ,bo niewiem czy dalej liczyć? |
| 3 | | 6 | | 6 | |
17 maj 23:19
Bogdan:
| 1 | |
| a√3 = √403 /*2√3 ⇒ a = 2√1209 |
| 6 | |
17 maj 23:48