...
Phoebe Campbell:
Jak możecie to zobaczcie czy wszystko jest dobrze − chciałbym się upewnić.
Wybaczcie, że tyle tego jest, ale autorzy podręcznika nie raczyli dodać
odpowiedzi do najprostszych zadań...

ZADANIE 1)
Dane są ciągi a
n = n − 1 i b
n = n + 1.
Podaj wzór ogólny ciągu (c
n) oraz oblicz jego cztery początkowe wyrazy.
a) c
n = a
n + b
n = n − 1 + n + 1 = 2n
c
1 = 2
c
2 = 4
c
3 = 6
c
4 = 8
b) c
n = a
n − b
n = n − 1 − n − 1 = −2
c
1 = −2
c
2 = −2
c
3 = −2
c
4 = −2
c) c
n = a
n * b
n = (n − 1)(n + 1) = n
2 − 1
c
1 = 0
c
2 = 3
c
3 = 8
c
4 = 15
| | an | | n − 1 | |
d) cn = |
| = |
| |
| | bn | | n + 1 | |
c
1 = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
ZADANIE 2)
Dla jakich wartości parametru k liczby:
a
1, a
2, a
3 są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego?
a) a
1 = 3, a
2 = k + 1, a
3 = 3k − 6
k + 1 − 3 = 3 k − 6 − k − 1
k − 3k + k = − 6 − 1 − 1 − 3
k = 5
| | 1 | |
b) a1 = 2k, a2 = k + 3, a3 = |
| k |
| | 2 | |
| | 1 | |
k + 3 − 2k = |
| k − k − 3 |
| | 2 | |
| | 1 | |
k − 2k − |
| k + k = −3 − 3 |
| | 2 | |
k = 12
c) a
1 = 1, a
2 = k
2, a
3 = k
2 + 2k + 2
k
2 + 2k + 2 − k
2 = k
2 − 1
k
2 − k
2 − k
2 + 2k + 2 + 1 = 0
−k
2 + 2k + 3 = 0
k = 3 V k = −1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
ZADANIE 3)
Wykaż, że ciąg jest ciągiem arytmetycznym.
a) a
n = 6n − 2, a
n + 1 = 6n + 4
a
n + 1 − a
n = 6n + 4 − 6n + 2 = 6 = const.
| | 2n − 5 | | 2n − 3 | |
b) an = |
| , an + 1 = |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | 2n − 3 | | 2n − 5 | | 2 | |
an + 1 − an = |
| − |
| = |
| = const. |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
c) an = 13 − |
| n, an + 1 = 13 − |
| (n+1) |
| | 10 | | 10 | |
| | 1 | | 1 | | n − n − 1 | | 1 | |
an + 1 − an = 13 − |
| (n+1) − 13 − |
| n = |
| = − |
| = const. |
| | 10 | | 10 | | 10 | | 10 | |
17 maj 22:22
Phoebe Campbell:
Ajj.. zamiast edytuj nacisnąłem wyślij...
Tych zadań będzie jeszcze jakieś 15..
17 maj 22:23
5-latek: A dlaczegoz mieliby to robic ?
17 maj 22:24
Phoebe Campbell: Autorzy podawać odpowiedzi czy wy pomagać mi?
17 maj 22:25
5-latek: Oczywiście ze autorzy .
ja tez w swoim zbiorze nie mam odpowiedzi do wszystkich zadań
17 maj 22:26
Phoebe Campbell: Ja mam taką taktykę.. robię zadania w brudnopisie, sprawdzam czy są dobrze
i jeżeli są dobrze to przepisuje do osobnego zeszytu z którego potem co jakiś czas powtarzam..
No i teraz jak nie mam odpowiedzi to nie wiem czy zadanie jest dobrze zrobione
i muszę kombinować żeby to sprawdzić..
17 maj 22:29
Phoebe Campbell:
Zerkniecie na te 3 zadanka?
Dzisiaj po matmie doszło mi kilkanaście nowych do zrobienia więc chciałbym
mieć ten temat zamknięty zanim (ewentualnie) umieszczę coś nowego..
Dzięki
18 maj 16:09