Proszę o sprawdzenie
hs: PROSZĘ O SPRAWDZENIE 2 ZADAŃ
1)Dana jest funkcja f(x)=4x
3 −2x+1 oraz prosta o wzorze 10x−y+9=0, uzasadnij ze prosta jest
styczna do wykresu.
2)Wyznacz najwieksza liczbe a, dla której funkcja f(x)=4x
3+ax
2+x nie ma ekstremum.
2)f'(x)=12x
2+2ax+1
Δ=4a
2−48
Δ=0 −>> 4a
2=48
a
2=12
a=2
√3 lub a=−2
√3
1)4x
3−2x+1=10x+9
x
3−3x−2=0
(x−1)(x
2−x−2)=0
3 rozw.
x=1
Prosta ma punkty wspolne z funkcja f zatem jest styczna.
I to tyle ? Jest to rozwiazane dobrze ?
17 maj 21:32
hs: hop
17 maj 21:45
hs: hop
17 maj 21:52
PW: W 2. "cóś" policzyłeś, ale żadnych wniosków. Co ma wspólnego ta Δ = 0 z ekstremum funkcji?
W 1. całkowicie błędna koncepcja. To że prosta ma punkty wspólne z wykresem wcale nie oznacza,
że jest styczna. Przykład: f(x) = x2 i y = x+1. Wystarczy narysować.
17 maj 22:21
hs: Bo w 1) Ekstremum nie ma jeśli jest pierwiastek podwójny(delta=0) albo nie ma pierwiastków. a
będzie największe kiedy pierwiastek będzie stopnia parzystego

Więc co będzie w 1 ? Jakie założenia ?
17 maj 22:30
hs: Przepraszam to na górze odnosi się do 2)
17 maj 22:30
PW: (...) a będzie największe kiedy pierwiastek będzie stopnia parzystego Horror.
17 maj 22:38
hs: Hmm. Możliwe że źle myślę, mógłbyś pomóc ? Oraz z tym 1 jakie założenia.
17 maj 22:39
hs: ?
17 maj 22:56
hs: hop
17 maj 23:10
b.: 1) Żeby prosta y(x)=ax +b była styczna do wykresu f w x0, to musi zachodzić f(x0)=y(x0) (to
sprawdziłeś, są 3 takie punkty) oraz f'(x0)=y'(x0) − tego nie sprawdziłeś.
2) To kiedy funkcja różniczkowalna nie ma ekstremum w jakimś punkcie?
18 maj 00:26
J:
Ad1)
f'(x) = 12x2 − 2
f'(1) = 10 .... zatem w punkcie x = 1 prosta jest styczna do wykresu funkcji
18 maj 07:29
J:
Ad2) Aby funkcja nie miała ekstremum pochodna nie może się zerować, zatem:
f'(x) = 12x2 + 2ax +1 ≠ 0
Warunek: Δ < 0 ⇔ 4a2 − 48 < 0 ⇔ a2 < 12 ⇔ −√12 < a < √12
W tym zbiorze nie da się wyznaczyć najwiekszej liczby a, bo nie istnieje.
18 maj 07:57
b.: ad 2) niezupełnie; pochodna może się zerować, ale nie może zmieniać znaku w jakimś punkcie (np.
na lewo od x0 dodatnia, na prawo ujemna).
18 maj 08:53
J: fakt
18 maj 08:58