pomocy ! to na jutro !
gabkel: Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, wiedząc,
że
długość przekątnej podstawy wynosi 12√2 cm, a kąt nachylenia krawędzi bocznej do podstawy
wynosi 30℃. (bez C)
17 maj 21:10
nata: tg30
0=
H0,5d
H − wysokość ostrosłupa
d − przekątna podstawy
z tego wyliczasz H
znając przekątną kwadratu, obliczasz pole jego podstawy
i już podstawiasz do wzoru na objętość
17 maj 21:21
Janek191:
a
√2 = 12
√2 cm
a = 12 cm
=======
| 6√2 | | √3 | |
| = cos 30o = |
| ⇒ b√3 = 12 √2 |
| b | | 2 | |
b = 4
√5 cm
==========
oraz
| h | | √3 | |
| = tg 30o = |
| ⇒ 3 h = 6√6 |
| 6√2 | | 3 | |
h = 2
√6 cm
==========
| | 1 | | 1 | |
V = |
| Pp*h = |
| a2*h = |
| | 3 | | 3 | |
h
1 2 + (0,5 a)
2 = b
2
h
12 = 80 − 36 = 44
h
1 = 2
√11 cm
============
P
c = P
p + P
b = a
2 + 4*0,5 a*h
1 = a
2 + 2a*h
1 =
17 maj 21:24
nata: mi wysokość ściany bocznej wyszła 2√15
h2=(2√6)2 + 62
17 maj 21:37
nata: Janek191 pomyliłeś się b= 4√6 a nie 4√5
i wtedy będzie
h2=96−36=60
h=2√15
17 maj 21:41
Janek191:

h
12 = b
2 − (0,5 a)
2 = (4
√5)
2 − 6
2 = 16*5 − 36 = 44 = 4*11
h
1 = 2
√11
17 maj 21:41
Janek191:
Faktycznie

Dobrze obliczyłem, a źle przepisałem !
17 maj 21:42
nata: literówka
17 maj 21:44